وایرکات cnc چیست و چه کابردی دارد + نحوه کار
- sajad
- دستهبندی نشده
- سپتامبر 25, 2024
- 25 سپتامبر 2024
روش های ماشین کاری فلزات، با ورود وایرکات به عرصه صنعت ماشین کاری تکمیل شد. در یک کلمه میتوان گفت این دستگاه یکی از بزرگترین نوآوری های صنعت ماشین کاری است. این دستگاه با کیفیت و بهره وری بالای خود، جای خود را درمیان روش های مدرن قطعات باز کرد. ما در مجموعه مشهد برش سعی داریم شما را با این دستگاه و اساس کار آن آشنا کنیم، پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید. وایرکات چیست؟ این دستگاه با فرآیند تخلیه الکتریکی تولید قطعات فلزی میکند.این دستگاه باعث افزایش سرعت وکیفیت کارها شده است. این نوع ماشین کاری از طریق تخلیه الکتریکی بین سیم دستگاه و قطعه به صورتی که یک سیم نازک در آب مقطر قرار میگیرد و برشی دقیق روی قطعات فلزی ایجاد میشود. در این روش فلز برش روی فلز انجام نمیشود بلکه فلز ذوب یا تبخیر می شود. در این روش خرده های بسیار کمی هم ایجاد می شود. قطعاتی که با این ابزار ماشین کاری می شوند باید رسانای الکتریسیته باشند. این قطعات شامل استیل، تیتانیوم، آلیاژها، برنج و بسیاری فلزهای دیگر هستند. چرا جنس قطعات ماشین کاری شده باید رسانا باشند؟ در ابتدا ما نیاز به یک ابزار دیگر به نام Super drill داریم.این دستگاه با ایجاد یک سوراخ کوچک در قطعه کار محل عبور سیم برشی را ایجاد می کند.یکی از ضروریات شروع به کار ابزار عبور سیم از داخل قطعه است.
دستگاه وایرکات برحسب عملکرد خود در زیرمجموعه روش های ماشین کاری تخلیه الکتریکی قرار میگیرد. شیوه کار ماشین وایرکات ماشین وایرکات همان نوعی برش ورق است ولی به دلیل دقت و ظرافتی که دارد باعث میشود قیمت ورق افزایش به سزایی داشته باشد. همانطور که در قسمت بالا اشاره کردیم این نوع ماشین کاری از طریق تخلیه التریکی انجام میشود. و با عبور جریان الکتریکی از سیم و تماس آن با قطعه کار ایجاد گرما می کند و باتوجه به رسانا بودن قطعه که قبلا هم اشاره کردیم کار ابزار ماشین کاری خود را شروع میکند. ما از آب مقطر برای جلوگیری از پرتاب براده ها و ته نشین کردن آن ها و کنترل گرمای قوس استفاده می کنیم. در این دستگاه ها سیستم تصفیه وجود دارد که در فرآیندماشین کاری مایع به کمک فیلترهای موجود تصفیه می شود. این فیلترها و مایع در زمان های مشخص باید عوض شوند.
عملکرد مایع دی الکتریک (آب مقطر) در فرآیند برش به دو صورت زیر می باشد :
1. داخل فک هایی که کشش سیم را به صورت پاششی انجام می دهد.
2. به صورت غوطه ور کردن قطعه داخل سیال که این دو روش به صورت هم زمان انجام میشود.
نکته؛ در دستگاه وایرکات کیفیت بسیار بالا است و کیفیت و سرعت با هم رابطه عکس دارند هرچه سرعت بالاتر رود کیفیت کم تر میشود. قسمت های تشکیل دهنده دستگاه
• ساختار اصلی ماشین
• ابزار برشی
• سیستم کنترلی
• مایع دی الکتریک و سیستم تصفیه دستور کار وایرکات
برش وایرکات نیاز به نقشه های از پیش تعیین شده که توسط نرم افزارهای AUTOCAD, SOLIDWOKS و یا CORELDRAWطراحی میشود نیاز است. که بوسیله ی نقشه dwg یا G code شروع به کار می کند و این فایل های متنی را به خط و قوس تبدیل میکند. البته این برنامه ها آسان تر از برنامه های فرز و تراش cnc می باشد.
پیش نیاز کار با وایرکات
• قرار دادن قطعه روی میز کار
• تراز کردن قطعه توسط ابزار مربوطه
• فیکس کردن قطعه روی میز
• عبور سیم از داخل قطعه و قرار دادن در قسمت پایین
• اعمال کشش سیم توسط کلید مربوطه
• استارت ماشین که با شروع ماشین کاری و ورود مایع دی الکتریک به روی قطعه انجام میشود معایب وایر کات -قیمت این دستگاه بالا و گران می باشد.
-حساسیت بالای قطعات دستگاه؛ که در صورت آسیب دیدن یک قطعه خسارات بزرگی وارد می شود.
مزایا و معایب وایرکات
- -مصرف برق زیاد
- -شایع بودن خطر سایش اجزای دستگاه هنگام کار
- -پایین بودن سرعت دستگاه برش وایرکات
- -فقط قطعات رسانا را برش می دهد.
- -این دستگاه با تخلیه الکتریکی گرما تولید می کند.
- -مستلزم شروع کار با این دستگاه وجود دستگاه دیگری به نام Super drill است.
- -نیاز به مهارت بالای اپراتور در استفاده از دستگاه
- -تشکیل رسوب در مخازن به دلیل جمع شدن ذرات ریز میکرونی حاصل از برش
- -خوردگی محورهای حرکتی دستگاه به دلیل وجود ذرات
- -عدم دید مستقیم روی قطعه به دلیل انتقال فشار آب در کانال برش
- -احتمال افتادن قطعه در پایان کار مزایای وایرکات
- -دقت بسیار بالا در حد میکرون -قابلیت براده برداری
- -قابلیت ماشین کاری فلزات سخت
- -قابلیت ماشین کاری قطعات کوچک و ایجاد حفره های ریز
- -نیاز به ساختن ابزار ندارد -کم کردن قیمت قالب بین ۳۰-۷۰%
- -نیروهای ماشین کاری وجود ندارد
- -ایجاد تنش کم تر در قطعه کار
- -انجام عملیات ماشین کاری در صورت نبود اپراتور
- -سطح ایجاد شده کیفیت بسیار بالایی دارد
- -وایرکات معمولی تا ضخامت ۱۵۰میلی متر ولی بعضی از آنها تا ضخامت ۴۲۰میلی متر را هم برش می زنند. سیم مورد استفاده در دستگاه وایرکات